Založ si blog

Zase sú tu úvahy o rušení štátnych sviatkov

Ešte v jari prišiel minister hospodárstva Žiga za Smer s návrhom na rušenie niekoľkých štátnych sviatkov. Hovorilo sa o tom asi mesiac, potom to akosi vyprchalo. Prišla jeseň a minister hospodárstva Žiga znovu prichádza s návrhom na rušenie štátnych sviatkov, pretože to sľúbil zamestnávateľom, ktorí požadujú nižšie mzdové náklady. Nie je to prvý raz, čo sa minister Žiga jednoznačne postavil na stranu podnikateľov. Bol aj proti zavedeniu dane z dividend.

V relácii RTVS Z prvej ruky odvysielanej 12. septembra 2016 sa k danému návrhu vyjadrili aj poslanci Bagačka za Smer a poslankyňa Kiššová za SaS. Na rozdiel od poslanca Bagačku poslankyňa Kiššová bola návrhom nadšená a sľúbila podporu v parlamente.

Najväčším problémom rušenia sviatkov nie je to, že by sa žiaden z nich nemohol stať pamätným dňom, lebo je taký dôležitý a nie je to ani nesúhlas cirkvi. Podstatou problému je, že najvyšší počet štátnych sviatkov na Slovensku spomedzi krajín Európskej únie je jedinou výhodou slovenských zamestnancov a jedinou kompenzáciou za to, že vo všetkom ostatnom sú na tom horšie. Majú oveľa nižší podiel miezd na na HDP oproti štátom Európskej únie na západ od nás, patria medzi zamestnancov s najvyšším počtom odpracovaných hodín, či k tým, ktorí najviac pracujú v nedeľu a zo všetkých najviac pracujú v noci. Rušenie štátnych sviatkov pritom navrhuje strana, ktorá tvrdí, že je ľavicová, pritom ide vzhľadom na uvedené okolnosti o tvrdé pravicové opatrenie.

Skutočná ľavicová strana by sa snažila prijať riešenia v prospech zamestnancov, keďže pravicové strany vo vláde presadili opatrenia v prospech podnikateľov ako zníženie daní pre právnické osoby, zvýšenie paušálnych výdavkov pre živnostníkov, zrušenie daňových licencií, či zníženie dane z dividend o viac než polovicu.

Vedie ma to k presvedčeniu, že tento návrh by mal byť zastavený alebo presunutý do doby, keď sa zlepší situácia zamestnancov a priblíži k postaveniu zamestnancov v krajinách Európskej únie na západ od nás. Lenže sú zamestnanci  pre politikov na Slovensku dôležití? Nemajú moc, ani vplyv.

Príplatky, zamestnanci a voľby

03.11.2019

Po dnešných vyjadreniach Tomáša Druckera V politike je Dobrá voľba ďalšou z množstva pre mňa nevoliteľných politických strán. Ide o jeho vyhlásenie, že príplatky by nemali byť, lebo každý ich má už vo svojej mzde a ako príklad uviedol nočné príplatky u pekárov. To v tých nízkych mzdách pekárov sú už zahrnuté aj príplatky? V Rakúsku sú nočné príplatky 100% z [...]

O zamestnávaní z druhej strany

14.10.2016

Zamestnávatelia tvrdia, že na trhu chýba pracovná sila a preto je potrebné uľahčiť zamestnávanie ľudí z tretích krajín. Aj zamestnanci a nezamestnaní však majú svoj pohľad na vec, akoby z druhej strany, lenže ten kompetentní ignorujú. Chcem uviesť niekoľko konkrétnych prípadov ľudí z môjho okolia, čiže akýsi iný názor, skúsenosť so zamestnávaním na Slovensku. [...]

Rušenie sviatkov a zamestnanci

02.05.2016

Hovorí sa, že do jednej rieky dvakrát nevstúpiš, ale zdá sa, že predsa len áno. Tak ako v roku 2012, aj teraz chce Smer rušiť sviatky a tak ako vtedy, ani teraz sa o tom pred voľbami ani raz nezmienil. Návrh zákona o zrušení sviatkov v súčasnosti predkladá do vlády minister hospodárstva Žiga, sám podnikateľ, po dohode so zamestnávateľmi. Odôvodňuje to zvýšením rastu [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 8899x
Priemerná čítanosť článkov: 2225x

Autor blogu

Kategórie