Založ si blog

Príplatky, zamestnanci a voľby

Po dnešných vyjadreniach Tomáša Druckera V politike je Dobrá voľba ďalšou z množstva pre mňa nevoliteľných politických strán. Ide o jeho vyhlásenie, že príplatky by nemali byť, lebo každý ich má už vo svojej mzde a ako príklad uviedol nočné príplatky u pekárov. To v tých nízkych mzdách pekárov sú už zahrnuté aj príplatky? V Rakúsku sú nočné príplatky 100% z priemernej mzdy, u nás 35 – 40%, a aj to sa mnohým zdá veľa, iní sú úplne proti ním, ako dnes T. Drucker.

Nepochybujem po tomto vyhlásení, že Dobrá voľba je aj proti víkendovým príplatkom, aj keď ich ako príklad neuviedol. Viem o predavačkách, ktoré cez víkend boli nútené pracovať každý druhý týždeň v nadčasoch, ktoré nemali zaplatené a ani si nemohli za ne  vybrať náhradné voľno. Podotýkam, že riadny odpracovaný pracovný čas odpracovali už počas pracovného týždňa a soboty dopoludnia. Ich mzda bola minimálna mzda zamestnanca s hmotnou zodpovednosťou, takže určite v nej nemohli byť zohľadnené príplatky. Zavedenie príplatkov pomohlo v tom, že niektoré prevádzky tohto reťazca sa počas víkendu zatvorili a v ďalších zamestnanci majú aspoň víkendové príplatky.

Mnohí zamestnanci v hoteloch, reštauráciách majú minimálnu mzdu. To v nej sú už zohľadnené príplatky?

Čo vítam, je, že sa konečne začalo hovoriť aj o sociálnej, ekonomickej a zamestnaneckej politike. Ľudia by sa mali všímať aj to, kto aj v tejto oblasti čo presadzuje, aby neboli prekvapení po voľbách, necítili sa sklamaní a oklamaní.

O zamestnávaní z druhej strany

14.10.2016

Zamestnávatelia tvrdia, že na trhu chýba pracovná sila a preto je potrebné uľahčiť zamestnávanie ľudí z tretích krajín. Aj zamestnanci a nezamestnaní však majú svoj pohľad na vec, akoby z druhej strany, lenže ten kompetentní ignorujú. Chcem uviesť niekoľko konkrétnych prípadov ľudí z môjho okolia, čiže akýsi iný názor, skúsenosť so zamestnávaním na Slovensku. [...]

Zase sú tu úvahy o rušení štátnych sviatkov

12.10.2016

Ešte v jari prišiel minister hospodárstva Žiga za Smer s návrhom na rušenie niekoľkých štátnych sviatkov. Hovorilo sa o tom asi mesiac, potom to akosi vyprchalo. Prišla jeseň a minister hospodárstva Žiga znovu prichádza s návrhom na rušenie štátnych sviatkov, pretože to sľúbil zamestnávateľom, ktorí požadujú nižšie mzdové náklady. Nie je to prvý raz, čo sa [...]

Rušenie sviatkov a zamestnanci

02.05.2016

Hovorí sa, že do jednej rieky dvakrát nevstúpiš, ale zdá sa, že predsa len áno. Tak ako v roku 2012, aj teraz chce Smer rušiť sviatky a tak ako vtedy, ani teraz sa o tom pred voľbami ani raz nezmienil. Návrh zákona o zrušení sviatkov v súčasnosti predkladá do vlády minister hospodárstva Žiga, sám podnikateľ, po dohode so zamestnávateľmi. Odôvodňuje to zvýšením rastu [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 8910x
Priemerná čítanosť článkov: 2228x

Autor blogu

Kategórie