Príplatky, zamestnanci a voľby

3. novembra 2019, metel1ica, Nezaradené

Po dnešných vyjadreniach Tomáša Druckera V politike je Dobrá voľba ďalšou z množstva pre mňa nevoliteľných politických strán. Ide o jeho vyhlásenie, že príplatky by nemali byť, lebo každý ich má už vo svojej mzde a ako príklad uviedol nočné príplatky u pekárov. To v tých nízkych mzdách pekárov sú už zahrnuté aj príplatky? V Rakúsku sú nočné príplatky 100% z priemernej mzdy, u nás 35 – 40%, a aj to sa mnohým zdá veľa, iní sú úplne proti ním, ako dnes T. Drucker.

Nepochybujem po tomto vyhlásení, že Dobrá voľba je aj proti víkendovým príplatkom, aj keď ich ako príklad neuviedol. Viem o predavačkách, ktoré cez víkend boli nútené pracovať každý druhý týždeň v nadčasoch, ktoré nemali zaplatené a ani si nemohli za ne  vybrať náhradné voľno. Podotýkam, že riadny odpracovaný pracovný čas odpracovali už počas pracovného týždňa a soboty dopoludnia. Ich mzda bola minimálna mzda zamestnanca s hmotnou zodpovednosťou, takže určite v nej nemohli byť zohľadnené príplatky. Zavedenie príplatkov pomohlo v tom, že niektoré prevádzky tohto reťazca sa počas víkendu zatvorili a v ďalších zamestnanci majú aspoň víkendové príplatky.

Mnohí zamestnanci v hoteloch, reštauráciách majú minimálnu mzdu. To v nej sú už zohľadnené príplatky?

Čo vítam, je, že sa konečne začalo hovoriť aj o sociálnej, ekonomickej a zamestnaneckej politike. Ľudia by sa mali všímať aj to, kto aj v tejto oblasti čo presadzuje, aby neboli prekvapení po voľbách, necítili sa sklamaní a oklamaní.