Založ si blog

Zdravotníctvo pod paľbou

Pre ľudí je zdravie najvyššia hodnota, aj keď si to mnohí uvedomia, až keď sú chorí. Práve preto by pre vládu malo byť doslova prioritou priorít zdravotníctvo, čo na Slovensku určite neplatí. Premiér Fico sa k zdravotníctvu prvý raz vyjadril v tomto volebnom období kvôli jeho ozdraveniu, čím myslel šetrenie v jeho rozpočte, ale k zdravotníctvu, ktoré by potrebovalo ozdravenie aj z hľadiska prínosu pre pacienta, za rok, ktorý je vo funkcii, nedal žiadne stanovisko.

Včera som si prečítala opatrenia k zastaveniu prepadu zdravotníctva, čím sa zase myslí len zastavenie finančného prepadu, ktoré chce na koaličnú radu a potom aj na vládu predložiť ministerka zdravotníctva. Sú to opatrenia týkajúce sa šetrenia v rozpočte, ani jedno nie je v prospech pacienta. Nemocnice sa majú premeniť na akciové spoločnosti, čo niektorí odborníci hodnotia kladne, iní negatívne. Majú sa zvýšiť nájmy pre ambulancie v nemocniciach, čo bude jednoznačne znamenať zavedenie alebo zvýšenie poplatkov pre pacienta. Chce zaviesť dvadsať centový poplatok za recept a zvýšiť doplatky na lieky pre pacientov. Zníženie DPH na lieky v znížení cien liekov tak pacienti vôbec nepocítia, iba štát. Doslova desivé sú však dve opatrenia a to zastavenie kategorizácie inovatívnych liekov a zastavenie prijímania zdravotníckych zamestnancov do práce alebo ich prepúšťanie. Inovatívne lieky sa pritom začali viac kategorizovať približne v poslednom roku a odvtedy ich niekoľko pribudlo. Znovu budeme na posledných miestach v dostupnosti inovatívnych liekov v rámci EÚ a odrazí sa to aj na zvýšení počtu odvrátiteľných úmrtí. Chorí budú nútení žobrať v rôznych zbierkach o príspevky v období svojho života, ktoré je pre nich najťažšie. Ak sa ešte zníži počet zamestnancov v nemocniciach alebo v ambulanciach, zdravotná starostlivosť sa stane ešte nedostupnejšia a čakacie doby sa len viac predĺžia. Doteraz sme počúvali, koľko zdravotníckeho personálu chýba, navyšoval sa počet študentov medicíny a zdravotníckych odborov a odrazu to už neplatí? Kde sa podelo toľko zdôrazňované sociálne cítenie strany, do ktorej pani ministerka Dolinková patrí? Kto už potrebuje viac pochopenia a sociálnej spolupatričnosti, ak nie tí, ktorí sú nie vlastnou vinou na tom najhoršie a to chorí a najmä vážne chorí, určite sú.

Žijeme v ťažkej dobe konsolidácie, ale je zdravotníctvo tým sektorom, ktoré by malo byť veľmi postihnuté šetrením, keď inde sa doslova plytvá a rozhadzujú peniaze napríklad na zbytočné ministerstvá? Andrej Danko a SNS búšia už dlhšie do rezortu zdravotníctva, vraj tam ide veľa peńazí, pritom na osobu dávame stále menej finančných prostriedkov ako Česi. Premér Fico sa oháňal tým, že v roku 2010 šli do zdravotníctva štyri miliardy, toho roku skoro deväť, ale na výsledku to nie je vidieť. Štyri miliardy z roku 2010 nemajú však v roku 2024 takú istú hodnotu, veľkú časť pohltila inflácia, niečo šlo na inovatívne lieky, dosť na platy zdravotníkov. Iste, malo by sa aj hospodáriť efektívnejšie, nekradnúť, neplytvať, nerozdávať papalášske odstupné.

Premiér sa vyjadril, že keby si on a ministri znížili platy, bol by to len prd do Stromovky, lenže ten prd to sú dva milióny, milión sa ide dať na oslavy Karpatsko -Duklianskej operácie, ďalšie peniaze sa vyhodia na prelep áut a určite by sa našli ďalšie takéto menšie sumy vynaložené na zbytočnosti z hľadiska doby, v ktorej žijeme a ktoré po vyskladaní robia sumu vyššiu a mohli by sa napríklad použiť na tie inovatívne lieky pre mnohých chorých, ktoré chce ministerka prestať kategorizovať.

Andrejovi Dankovi a SNS sa podarilo presadiť s ľahkosťou zníženie DPH na ubytovacie služby, či vstupy na športoviská. Sú ubytovacie služby dôležitejšie pre väčšinu ľudí ako napríklad inovatívne lieky? Sú vstupy na športoviská, kde má byť tiež 5% DPH,  dôležitejšie ako zdravotné pomôcky, u ktorých bude 23% DPH? Je to preto, lebo je to Andrej Danko, kto to navrhuje? Kladiem si dokonca otázku, či by bolo zdravotníctvo tak veľmi potláčané do úzadia, keby patrilo SNS, ktorá si vždy všetko vymôže a dostane to, aby bol pokoj. Vláda by mala potláčať úzky rezortizmus typu – tieto rezorty patria mne, o tie sa starám, na tie chcem peniaze a na ostatných mi nezáleží. Aj vláda by si mala stanoviť priority a tie uprednostniť pred inými javmi a postupovať ako celok.

Čo teda prinesie šetriaci balíček v zdravotníctve? Hovorí sa, že keď nejde o život, nejde o nič. Smutné je, že v tomto prípade o život ide.

 

Príplatky, zamestnanci a voľby

03.11.2019

Po dnešných vyjadreniach Tomáša Druckera V politike je Dobrá voľba ďalšou z množstva pre mňa nevoliteľných politických strán. Ide o jeho vyhlásenie, že príplatky by nemali byť, lebo každý ich má už vo svojej mzde a ako príklad uviedol nočné príplatky u pekárov. To v tých nízkych mzdách pekárov sú už zahrnuté aj príplatky? V Rakúsku sú nočné príplatky 100% z [...]

O zamestnávaní z druhej strany

14.10.2016

Zamestnávatelia tvrdia, že na trhu chýba pracovná sila a preto je potrebné uľahčiť zamestnávanie ľudí z tretích krajín. Aj zamestnanci a nezamestnaní však majú svoj pohľad na vec, akoby z druhej strany, lenže ten kompetentní ignorujú. Chcem uviesť niekoľko konkrétnych prípadov ľudí z môjho okolia, čiže akýsi iný názor, skúsenosť so zamestnávaním na Slovensku. [...]

Zase sú tu úvahy o rušení štátnych sviatkov

12.10.2016

Ešte v jari prišiel minister hospodárstva Žiga za Smer s návrhom na rušenie niekoľkých štátnych sviatkov. Hovorilo sa o tom asi mesiac, potom to akosi vyprchalo. Prišla jeseň a minister hospodárstva Žiga znovu prichádza s návrhom na rušenie štátnych sviatkov, pretože to sľúbil zamestnávateľom, ktorí požadujú nižšie mzdové náklady. Nie je to prvý raz, čo sa [...]

kotlár

Kotlárovo „vyšetrovanie“ narazilo. Dolinková rozširuje očkovanie: Opierame sa o vedu

03.10.2024 15:18, aktualizované: 15:43

Vedci SAV sú znepokojení výrokmi splnomocnenca Kotlára a vyzývajú vládu, aby k správe, ktorú jej predložil, pristupovala mimoriadne obozretne.

Libanon

Otvorí Izrael front s Iránom? Slúži mu jadrový program na odstrašenie? Vysvetľuje expert

03.10.2024 15:15

„Pre izraelského premiéra Benjamina Netanjahua platí, že čím dlhší konflikt, tým dlhšie je predsedom vlády,“ uviedol bezpečnostný analytik Ahron Bregman.

nehoda

Hrozivá nehoda v Bratislave: Zrazili sa dve autá, zomrela chodkyňa

03.10.2024 14:49, aktualizované: 15:24

pri dopravnej nehode na ulici Prokopa Veľkého v Bratislave sa zrazili dve autá a chodkyňa, ktorá na mieste zraneniam podľahla.

Robert Fico, Vladimir Putin, Putin, Fico,

Fico chce po skončení vojny na Ukrajine obnoviť vzťahy s Ruskom. Pavel vraj tiež zmenil názor

03.10.2024 14:20, aktualizované: 14:27

V prejave bez bližších podrobností tiež tvrdil, že postoj k vojne na Ukrajine už zmenil český prezident Petr Pavel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 9744x
Priemerná čítanosť článkov: 1949x

Autor blogu

Kategórie